Michis skotips #1

Som mangeårig skoentusiast plukker man opp mange smarte tips og triks for å gjøre skohverdagen litt enklere. Det er nok flere der ute som kunne hatt god nytte av å vite litt mer om både pleie og enkel vedlikehold av skoene, samt småknep man kanskje ikke visste om. Derfor har jeg bestemt meg for å dele mine ulike tips, slik at de muligens kan bidra til å gjøre dagen deres litt enklere.

Jeg, som mange andre, har ofte opplevd at mine skolisser gjerne går opp uansett hvor stramt jeg enn knyter, eller benytter meg av den såkalte "dobbelknuten". Dette problemet er slitsomt, og skyldes ofte at lissene enten er for glatte, eller at man knyter en såkalt "bestemorknute". Denne "bestemorknuten" kan man kjenne igjen på at skolissesløyfen sitter vertikalt istedet for tvers over skoen, slik bildet under viser. Denne knuten er som regel det største problemet til at lissene sklir opp, nettopp fordi knuten ikke strammer seg mens man går, men bare blir løsere.

Bestemorknute til venstre og en balansert knute til høyre

 

Men det finnes et lite knep for lisser som sklir opp, og dette med en knytemåte mange bruker til vanlig. Det er bare en liten justering som skal til for at frustrasjonene skal forsvinne!

Bildeserien nedenfor viser knytemåten de fleste av oss bruker, men om du heller endrer retning og lager løkken underifra i stedet for ovenifra kommer knuten i en bedre balanse. Til slutt strammer du bare godt, og VIPS! Så har du en knute som ikke løsner.

Steg 1

Lag så en løkke av den ene lissen

Før så den andre lisen UNDER løkka

Og deretter rundt

Forså å lage ei løkke til gjennom den andre

Deretter strammer du godt

 

Denne strammes heller mens man går, det er slik den holder seg. Dette er spesielt nyttig med tanke på fottøy der en gjerne ikke skal benytte seg av dobbeltknute, som for eksempel pensko for herre eller nettere skotøy for kvinner. Det tar en liten stund å venne seg til, men etterhvert går det like automatisk som alle andre metoder en måtte være vant med.

 

Dette var dagens tips, og håper dere slipper å snuble i løse skolisser i fremtiden :-)