Lille Vinkel Sko kastes ut av Vinkelgården!

Lille Vinkel Sko i Vinkelgården

Etter at Vinkel Sko har vært der siden midt på 1900-tallet, og Lille Vinkel Sko siden 1984, er det altså slutt. Til tross for intens kamp fra vår side er det ingen vei utenom: Lille Vinkel Sko kastes ut av Vinkelgården på Majorstuen. Og ikke bare vi; også kaffe og tebutikken, urmakeren, gullsmeden. Alle de små butikkene som har vært der i årevis, og har sin identitet så sterkt knyttet til den spesielle funkisgården på Majorstuen må ut. De to sistnevnte har allerede lukket dørene for godt. Dette har vært en lang prosess. Her er historien:

Vinkelgården, vinkel gården, Majorstuen
Vinkelgården på Majorstuen, der Lille Vinkel Sko har eksistert siden midten av forrige århundre.
Nå får vi ikke lenger være i gården som butikken vår har hentet sitt navn fra.

 

Opp- og nedturer

I 2007 kjøpte et eiendomsselskap eid av Christian Ringnes seg inn i Vinkelgården. Vi syntes dette lovet godt; Vinkelgården er en av få funkisgårder i Oslo, og gården hadde under tidligere eier lidd under dårlig vedlikehold. Med en så seriøs eiendomsaktør på banen tenkte vi gården ville få den oppussingen den så sårt trengte. Gleden var kortvarig: Vi fikk raskt beskjed om at alle leietakere måtte ut, også oss med såkalt uoppsigelig leieforhold. Ringnes & Co. planla nemlig å slå gården sammen med gården bak, og bygge et kjøpesenter der. Fortvilelsen var stor hos alle oss med små butikker. Butikker som er vårt levebrød.
 

Finanskrise

Så kom finanskrisen. Da var det helomvending fra gårdens side: Gårdens advokat kom til oss og sa at de harde tidene gjorde at styret i gården hadde bestemt at de heller skulle ta vare på eksisterende leietakere. Vi pustet lettet ut. Det var virkelig gode nyheter: Ikke bare skulle vi få bli, i forbindelse med den planlagte oppgraderingen av gården skulle vi få utvide lokalet vårt opp i 2. etasje. Vi hadde god kommunikasjon med representanter for gården og sammen utarbeidet vi relativt detaljerte planer for vår "nye butikk" i Vinkelgården. Etter mange tiår i kjelleren gledet vi oss stort til å "se lyset" over bakkeplan. Alt var såre vel, det var full enighet, både muntlig og i e-postkorrespondanse. Men av en eller annen grunn somlet de med å signere kontrakten...


Bedre tider?

Mens gamle og nye gårdeiere i 2010 lovet oss fremtidig drift så er bildet snudd på hodet i 2011. Med finanskrisen tilbakelagt er tydeligvis ikke de trofaste gamle leietakerne så attraktive lenger. Gårdens eiere har nå bestemt at et nytt konsept skal inn i hele gården og vi som har drevet der siden gården ble bygget må ugjenkallelig ut. Urmakeren har gitt seg, gullsmeden har gitt seg, kaffe og tebutikken må også gi seg og Lille Vinkel Sko må ut. Damekonfeksjonsbutikken Carola har hyret advokater og slåss fortsatt mot utkastelse.
 

Buen på Vinkelgården på Majorstuen
Vinkelgården står nå delvis tom.

Uryddig

Vi vet at "ingenting varer evig", og at penger er makt. Det er naivt å tro at en gårdeier skal ta hensyn til mangfold eller hva butikkdriften betyr for de enkeltpersonene som lever av den. Vi tar til etterretning at det er slik. Hele Bogstadveien er etter hvert eksempel på dette: Store kapitalsterke aktører har fortrengt små, ofte familieeide, butikker. Varnergruppen, H&M, Reitangruppen og svenske Nilson group dominerer med sine kjedekonsepter, og kan betale nærmest hva det måtte være for et lokale. Det er klart små frittstående butikker ikke kan konkurrere mot disse. Slik er verden. Det vi imidlertid har problemer med å akseptere er den prosessen vi er blitt utsatt for. Den har vært vinglete, uprofesjonell og i våre øyne direkte ufin. Vet Christian Ringnes, som ynder å fremstå som kulturbevarer, egentlig hvordan denne prosessen har vært? Dette startet i hvert fall etter at hans selskap kom inn på eiersiden.


Et hjertesukk

Vi heter Lille Vinkel Sko fordi vi hører til Vinkelgården. Hver måned i tiår etter tiår har vi betalt leien vår i tide. Men det er lite relevant for en gårdeier som er ute etter profitt. Vi skjønner det. At ord tydeligvis heller ikke betyr noe, er vanskeligere å forstå. Gårdeier lovet oss fremtidig drift, men det var i 2010...

Så nå avsluttes et kapittel. Du kommer ikke lenger til å se sjefen for Lille Vinkel Sko stå å pusse messingfasaden vår. Det blir slutt på å drikke kaffe mens man sludrer med andre stamkunder hos Jorid i den lille kaffebutikken på hjørnet. Vi har for siste gang vekslet noen fraser om dagens salg med Terje, innehaver av urmakerforretningen som har eksistert i gården siden 1930-tallet. Aldri mer skal det syde av liv på utesalget vårt på plassen foran Vinkelgården. Nå blir det noe stort, og nytt, og sikkert kjempefint, i Vinkelgården. Men det skjer på bekostning av oss andre. Og det markerer slutten på en lang historie av selvstendige små butikker her, som har bidratt til litt mangfold i et strøk etterhvert fullstendig dominert av kjedebutikker.

Men, det betyr IKKE slutten på Lille Vinkel Sko! Vi gir oss ikke så lett. Lille Vinkel Sko på Majorstuen er lokomotivet og hjertet i firmaet vårt. Det ville være katastrofalt for oss hvis denne avdelingen skulle legges ned for godt. Etter månedsvis med dårlig nattesøvn, og bekymring for om vi kom til å finne et nytt lokale med ok beliggenhet, til en leie vi har råd til, så har vi endelig funnet et nytt lokale, så vi kan leve videre.

Gi oss gjerne deres kommentarer til denne saken! Hvilket forhold har DU (og din mor og far, og bestemor) til Lille Vinkel Sko og de andre butikkene i Vinkelgården? Hadde vært moro å høre deres historier i kommentarfeltet under!

Vi blir også glade hvis du deler denne saken med vennene dine, så flest mulig får med seg at vi skal flytte, og forhåpentligvis blir med oss! :-) Klikk liker hvis du vil bli med oss videre!

Etiketter: